Chinouk Thijssen kwam langs bij Clavis om 1000 limited edition exemplaren te signeren van haar nieuwste boek To Lie For. Om haar wat af te leiden van de kramp in haar hand, stelden we haar al jullie vragen. Tips voor toekomstige auteurs, Chinouks inspiratie, en zelfs een kleine sneak peek van het vervolg van To Lie For! Je leest het allemaal hier.
Was de cover jouw idee? Hij is super mooi! @robinschellingen op Instagram
Ik vind hem zelf ook echt prachtig. Ik ben er heel blij mee! Het was niet mijn idee, want ik kan echt ábsoluut geen covers ontwerpen, maar ik had voorbeelden gegeven van voornamelijk Engelse boeken die een cover hadden waarvan ik dacht: Dat is wat ik wil!
Daar hebben de vormgevers van Clavis dan iets mee gedaan. En zo kwamen we uiteindelijk uit bij dit! Ik ben er echt heel blij mee.
Je kunt wel zeggen dat Street Academy een combinatie is van Scream en Step Up.
Welke schrijvers/boeken zijn jouw grootste bron van inspiratie? @Kellyvaneeten op Instagram
Waar haal je al je inspiratie vandaan? @bentepompen op Instagram
Ik ben zelf een hele grote fan van R.L. Stine. Hij schreef de Kippenvel-boeken, maar ook Fearstreet. Dat zijn horror- of slasherboeken die ik helemaal fantastisch vind. Ik raak ook vaak geïnspireerd door series en films. De film Scream is één van mijn favorieten, en ook de hele Step Up-reeks vind ik fantastisch!
Je kunt wel zeggen dat Street Academy een combinatie is van Scream en Step Up. Of je kunt zeggen dat het Step Up is, maar dan met een beetje veel moord erin.
Hoe kom je elke keer weer op vernieuwende, gruwelijke moordsituaties? Haal je ergens anders inspiratie? In waargebeurde verhalen bijvoorbeeld of komt het gewoon vanzelf? @loonieslibrary op Instagram
Ik kijk sinds een paar maanden heel veel truecrimedocumentaires en ik luister ook heel wat truecrimepodcasts, maar eigenlijk zijn dat verhalen die zo gruwelijk zijn dat ik dat zelf amper zou kunnen verzinnen. Maar bepaalde dingen blijven wel hangen, die ik dan opschrijf voor in de toekomst.
Soms haal ik inspiratie uit dingen die ik echt heb meegemaakt, of uit boeken die ik lees. Soms kom ik één zin tegen en dan denk ik: O, dat zou ik daarmee kunnen doen!
Het gebeurt ook heel vaak dat je iets aan het schrijven bent en dat er dan opeens een trailer verschijnt die precies lijkt op wat jij net had bedacht. Ik weet inmiddels dus ook wel dat je nooit 100% origineel kunt zijn. Ik ben daar nu minder gevoelig voor, omdat ik weet dat de dingen die ik nog ga schrijven waarschijnlijk gedeeltelijk al bestaan, maar nooit helemaal hetzelfde zijn als hoe ik ze ga schrijven.
Hoe ga je met de druk om betere verhalen neer te zetten om? Aangezien sommige boeken echt een hype zijn. @vin.dreessen op Instagram
In het begin vond ik dit best wel moeilijk. Zeker na Truth or Dance, want dat boek werd onverwacht snel een hype. Bij de boeken na de Truth or Dance-trilogie voelde ik dan ook wel de druk. Uiteindelijk heb ik die druk van me kunnen afgooien omdat ik boeken schrijf die ik wil schrijven en zelf zou willen lezen. Ik hoop natuurlijk wel dat mensen mijn boeken leuk vinden.
Maar die echte druk is weg bij mij. Het blijft altijd spannend wat mensen vinden van mijn boeken, maar ik vind het het belangrijkste dat ik zelf enthousiast bent, zelfs wanneer ik misschien de enige ben. Ik ben blij met mijn boeken en sta er volledig achter. Je voelt die druk dus wel, maar uiteindelijk moet je die opzij zetten.
Het is al voorgevallen dat een leerling zijn naam zei en dat ik dacht: Jij zit al in één van mijn boeken, maar je gaat wel dood. Haha. Dat durf ik dan wel niet gelijk zeggen.
Wat doe je op dagen waarop je motivatie ontbreekt om toch al die boeken zo snel af te krijgen? @riens.wereldvolverhalen op Instagram
Drie dagen per week doe ik schoolbezoeken en de overige twee gebruik ik als schrijfdagen. Ik weet van tevoren welke hoofdstukken ik die dag wil schrijven. Op voorhand maak ik een outline per hoofdstuk, zodat ik weet wat ik ga schrijven. Tijdens het schrijven verandert er natuurlijk veel, maar dat geeft me juist extra inspiratie.
Tot nu toe lukt het me altijd om op die schrijfdagen te schrijven. Moest het een keertje niet lukken, dan zet ik mijn computer uit en sla ik een dagje over.
Hoe bedenk je de namen van al je karakters? @janneschellingen op Instagram
Negen van de tien namen zijn van leerlingen die ik op schoolbezoeken ontmoet. Vroeger voegde ik hun naam toe aan mijn namenlijstje wanneer ze een vraag stelden in de klas. In To Lie For zijn alle namen van leerlingen, behalve het hoofdpersonage Shay. De naam Shay is gebaseerd op de actrice die Emily speelt in de serie Pretty Little Liars. In het echt heet zij Shay en ik vind haar helemaal fantastisch, dus ik wilde in dit boek absoluut een Shay hebben.
Momenteel heb ik een namenlijstje van meer dan 1000 namen, dus het is een beetje uit de hand aan het lopen ondertussen. Soms vraag ik ook welke rol ze willen spelen in mijn boek: moordenaar, slachtoffer … Vaak kiezen ze dan om moordenaar te zijn!
Maar het is ook al eens voorgevallen dat iemand zijn naam zei en dat ik dacht: Jij zit al in één van mijn boeken, maar je gaat wel dood. Haha. Dat durf ik dan wel niet gelijk zeggen.
Als je een karakter hebt, werk je hem of haar dan helemaal uit of laat je ze vrij en ‘groeien’ ze tijdens het schrijven? @lenalinaegyo op TikTok
Ik weet bijna alles over de personages voordat ik begin met schrijven. Ik plan alles heel uitgebreid. Ik wil weten waar elk karakter vandaan komt, wat hun trauma’s en angsten zijn, wat diegene al heeft meegemaakt, wat die leuk en niet leuk vindt, en dingen die het karakter bijvoorbeeld nooit zou zeggen.
Tijdens het schrijven komt elk karakter wel een beetje tot leven en krijgen ze hun eigen wil. Maar zo’n 90% van de karakters is meestal op voorhand al gepland. Natuurlijk moet er altijd wat ruimte voor invulling van het personage zelf zijn.
Er zullen veel mensen zijn die tegen je zullen zeggen: ‘Dat gaat je nooit lukken. Dat kun je helemaal niet.’ Maar hier ga je echt in jezelf moeten geloven, en geloven dat je wel je eigen boek kunt schrijven.
Heb je tips voor nieuwe / toekomstige auteurs? @Mischievousshadows op Instagram
Mijn eerste tip is dat je het schrijven moet inplannen in je agenda. Als je het niet inplant, dan komt er altijd iets tussendoor: iets leuks om te doen, uitjes met vrienden, uiteten, de was doen … Als je het inplant, is het een taak die je daarna kunt afvinken. Dat helpt bij mij enorm.
Ook moet je echt geloven in jezelf! Er zullen veel mensen zijn die tegen je zullen zeggen: ‘Dat gaat je nooit lukken. Dat kun je helemaal niet.’ Schrijven is nu eenmaal geen normaal beroep, zoals sommigen zeggen. Maar hier ga je echt in jezelf moeten geloven, en geloven dat je het wel kunt.
Mijn laatste tip is dat je een dikkere huid gaat moeten creëren, want mensen gaan altijd een mening hebben over je boek en over jou. Natuurlijk is dat in het begin wat lastiger, maar dat went vanzelf. Het is uiteindelijk maar een mening, en daar leer je mee omgaan. Het is belangrijk om te onthouden dat wanneer je iets schrijft, dat voor een publiek is, en dat iedereen altijd een mening gaat hebben.
Wanneer mogen we deel 2 verwachten? @leesmeemetmij op Instagram
Deze zomer komt deel twee al uit! Vermoedelijk eind mei. Het is al heel snel.
En ik kan ook al verklappen dat deel drie dit najaar nog uitkomt! Ze volgen dus allemaal snel op elkaar, dus je kunt bijna in één keer doorlezen.
Hoe gaan deel 2 en 3 van de Street Academy heten? @tanjaappeltants op Instagram
Oeh dat vind ik een leuke vraag! Het eerste deel heet natuurlijk To Lie For. Deel twee zal To Kill For heten, en deel drie To Die For!
Deze titels zijn de derde versie van de titels die ik oorspronkelijk had bedacht. Eerst ging het de Just Dance-trilogie heten, en waren de titels: Just Dance, Just Wait en Just Kill. Een volledig jaar ben ik bij die titels gebleven, en opeens dacht ik: Nee, dat is het niet.
Ik weet niet waar deze titels opeens vandaan kwamen, maar opeens waren die er gewoon. Toen moest ik natuurlijk nog een reeksnaam hebben, en dat werd dan Street Academy. Ik wilde het wel in dezelfde lijn doen als Truth or Dance, daarmee dat het Engelse titels zijn geworden. In de danswereld is alles ook wel in het Engels en in de boeken staan ook enkele Engelse stukjes, zoals TikTok reacties. Dus vandaar To Lie For, To Kill For en To Die For.
Als je alle drie de boeken leest, snap je ook vanwaar de titels komen.
Je kan haar antwoorden ook bekijken via TikTok:
@clavis.youngadult EIN-DE-LIJK! De limited edition van @Chinouk Thijssen haar nieuwe boek To Lie For is beschikbaar! Ze beantwoordde al jullie vragen. Staat je vraag niet in deze video? Geen zorgen! Dan staat ie in de volgende video of op de website! 😍 #asktheauthor #QandA #fyp #clavisyoungadult ♬ ♡ ᶫᵒᵛᵉᵧₒᵤ ♡ – SoBerBoi