Chinouk Thijssen is bekend van haar YA-thriller Fataal spel en de Truth or Dance-trilogie. Met Dubbelleven gooit ze het over een andere boeg. Chinouk vertelt zelf waarom.
Hoe ontstond het idee voor Dubbelleven?
Ik zat in de trein en hoorde toevallig een gesprek van een meisje en haar vriend. Hij leek niet zo’n leuke jongen … Nadat zij uitstapte, was ik benieuwd wat er allemaal gebeurd was tussen hen en hoe hun relatie verder zou gaan. Daar heb ik een verhaal rond uitgewerkt.
Waar haalde je de inspiratie voor het hoofdpersonage Ivy vandaan?
Ivy lijkt op mij toen ik haar leeftijd had. Ik was, net als haar, vrij goedgelovig en soms zelfs naïef. Ik was een lief meisje, vertrouwde mensen snel. Haar passie voor het ontwerpen van mode is echter niet op mezelf, maar op mijn oma gebaseerd. Zij was coupeuse. Ik ben opgegroeid tussen de naaimachines en mijn zus en ik kregen altijd de mooiste jurken. Ik vond het tof om dat stukje uit mijn jeugd te verwerken in het verhaal.
Je vorige boeken waren echte thrillers, met Dubbelleven ga je een andere richting uit. Waarom?
Het is een spannend en eigentijds verhaal, al vind ik het moeilijk om te zeggen in welk genre het nu precies thuishoort. Dat was niet echt een bewuste keuze. Ik was oorspronkelijk van plan opnieuw een thriller te schrijven, maar tijdens het schrijven trokken de verhaallijnen me een heel andere kant op. Uiteindelijk werd het meer een verhaal met een boodschap. Ik geloof dat de boodschap beter overkomt wanneer er niet met een vinger wordt gewezen, maar er genoeg ruimte is voor iedereen om zijn eigen conclusies te trekken.
Waarom koos je ervoor om voor young adults te schrijven?
Ik ben er eigenlijk een beetje ingerold. Ik heb eerst zelf boeken uitgebracht via een print-on-demand-uitgeverij. Die boeken schreef ik voor volwassenen, maar bijna elke recensie meldde dat ze meer voor jongeren waren. Hoe vaker ik dat te horen kreeg, hoe meer ik erover ging nadenken. Ik ben uiteindelijk gaan kijken naar het taalgebruik, de gedachtegang en de leefwereld van jongeren. En toen heb ik bewust een youngadultboek geschreven. Ik voelde onmiddellijk dat het klopte, want het schrijven verliep veel vlotter. Misschien komt dat wel doordat ik mezelf nog steeds jong voel.
Wat vind je leukste aspect aan het schrijven?
Ik vind het geweldig om een verhaal uit te denken en te fantaseren. Met het schrijven zelf heb ik een haat-liefderelatie. De ene dag vind ik het fantastisch om te doen, de andere dag lukt het niet en vind ik alles wat ik geschreven heb waardeloos. Maar het allerleukste vind ik het contact met de lezers. Binnen de YA-community gaat iedereen zo enthousiast aan de slag met het maken van foto’s en video’s en recensies van de boeken, dat vind ik echt fantastisch.
Je bent zelf redacteur, beïnvloedt dat jouw werk als schrijver?
Ik probeer mijn verhalen zo goed mogelijk aan te leveren, maar ik ben zo lang ermee bezig dat het onvermijdelijk is over enkele fouten heen te lezen. De redacteur moet dus nog steeds dingen aanpassen. Ik leer ook veel van de redacteurs van mijn boeken, en soms leidt een andere invalshoek ook gewoon tot een heel goed idee.
Er werd een optie genomen op de filmrechten van Fataal spel, hoe reageerde je op dit nieuws?
Ik geloofde het eerst niet. Er was in korte tijd al twee keer interesse getoond door andere partijen, maar dat liep telkens op niets uit. De derde keer dacht ik dus: Dat zal ook vast niks worden. En toen kwam die optie wél, en was ik helemaal door het dolle heen. We hebben door drukte en het coronavirus jammer genoeg wat vertraging opgelopen, maar inmiddels zijn we toch begonnen met het script uit te schrijven. Het is allemaal heel spannend.
Heb je tips voor jonge schrijvers?
Geloof in jezelf. Afwijzingen zeggen helemaal niets: ik heb twaalf jaar lang alleen maar afwijzingen gehad. Blijf jezelf gewoon ontwikkelen en lees veel in je eigen genre.
Benieuwd naar Dubbelleven? Bestellen kan hier!
Geschreven door:
Maarten Hansen