Maïa heeft als voedster van Toetankhamon een nauwe band met hem, die blijft bestaan als hij als negenjarige jongen tot farao wordt gekroond. Tien jaar later krijgt ze bericht van zijn dood. Tijdens een veldtocht tegen het Hettische leger is zijn strijdwagen omgeslagen. Was het een dom ongeluk of was het moord? Ooit heeft Maïa Toet beloofd om de koningin bij te staan, mocht hem iets overkomen. Daardoor raakt Maïa ook betrokken bij de strijd om de troon. Ze moet vluchten, samen met de koningin en Nakhtmin, de commandant van de lijfwacht. Om haar verdriet over de dood van ‘haar jongen’ te verwerken voert ze in gedachten gesprekken met hem en brengt zo het kind tot leven waarvan ze houdt alsof het haar eigen zoon is.
Toen ik De jongen achter het masker tegenkwam in de catalogus van Clavis, had ik al meteen een zwak voor het boek. Sinds mijn tienerjaren ben ik namelijk helemaal verslaafd aan alles wat met het oude Egypte te maken heeft. Ik keek liever naar documentaires over mummy’s dan dat ik naar MTV keek. Helaas nam deze obsessie door tijdgebrek langzaam af, maar dit boek heeft haar weer volledig aangewakkerd.
De jongen achter het masker voelt een beetje als een biografie. Een heel goed leesbare biografie. Het is echter geen non-fictieboek, want het staat niet vol feiten. Het verhaal is echter wel zo geschreven dat het op die manier gegaan had kunnen zijn. Greet Beukenkamp laat daarbij duidelijk zien gedegen onderzoek gedaan te hebben en dat ze zich door de meest recente onderzoeken heeft laten inspireren.
Het boek vertelt twee tijdlijnen en je volgt steeds Maïa, de voedster van koning Toetankhamon. Je volgt haar gevoelens, gedachten en belevingen en zij blikt steeds (met flashbacks) terug naar de jeugd van Toet. Hoewel het boek niet heel veel spanning bevat, is het wel lekker leesbaar en erg mooi geschreven. Ik vond het een heel bijzonder verhaal, omdat de persoon over wie het gaat al dood is en je – als je de geschiedenis een beetje kent – al weet hoe het afloopt. Weet je wat het is? In sommige gevallen is het goed dat je al weet hoe het verhaal gaat lopen. Het kennen van spoilers geeft je in sommige gevallen de mogelijkheid je meer op het verhaal te focussen. In dit geval verdient het verhaal dat ook. Ik heb het namelijk als een ontzettend interessant en mooi verhaal ervaren.
Naast dat ik het een heel leerzaam verhaal vond, kan ik me ook voorstellen dat jongeren van dit verhaal zullen genieten. Ik denk namelijk dat je op een verhalende wijze geschiedenis aantrekkelijker kunt maken. Zo heb ik het in ieder geval altijd ervaren en zo heb ik ook altijd hoog gescoord bij geschiedenis. De jongen achter het masker is niet het meest spannende boek (op het einde na), maar op een of andere manier is de schrijfstijl van Greet Beukenkamp zo pakkend dat ik door wilde blijven lezen. Gedurende het lezen kreeg ik zelfs spijt van mijn studiekeuze; waarom ben ik geen archeologie gaan studeren? Dat laat goed zien hoeveel ik van het verhaal heb genoten.
De jongen achter het masker is een interessant boek dat eerder neigt naar een lekker lezende biografie dan naar een spannende young adult. Maar dat zie ik als iets positiefs. Het boek is ontzettend leerzaam en leest lekker weg. Het is – ondanks dat het zich zo lang geleden afspeelt in een heel andere cultuur – erg goed leesbaar. Greet Beukenkamp heeft gedegen onderzoek gedaan en daar is de kwaliteit van de inhoud ook naar!
Score: 4/5
Geschreven door
Emmy van www.zonenmaan.net