De ervaren auteur Folkert Oldersma schreef met Dodelijk bericht zijn eerste young adult. Hij was meteen verliefd, op de doelgroep én op zijn hoofdpersonage. Zijn tweede youngadultroman Schuldig is dan ook met veel liefde geschreven.
Je schreef al jeugdboeken, handboeken en zelfs formats voor tv-programma’s. Wat bracht je ertoe ook voor young adults te schrijven?
In de tv-serie The Bridge kwam een afschuwelijke pesterij op sociale media voorbij, die uiteindelijk zelfs leidde tot een zelfmoord. In de serie werd daar verder niks mee gedaan, maar het inspireerde mij wel om na te denken over een mogelijk vervolg. Dat is Dodelijk bericht geworden. Het onderwerp van dat boek is seksuele intimidatie, en het verhaal speelt zich af in de leefwereld van jongeren. Dat zorgde ervoor dat het een young adult werd. Het was dus eigenlijk toeval, maar ik had me enkele jaren geleden al voorgenomen om voor diverse leeftijdsgroepen te schrijven, dus het sloot wel mooi bij mijn plannen aan.
In Dodelijk bericht raakte je verschillende gevoelige onderwerpen, zoals zelfmoord, pesten en seksueel misbruik. Heb je in Schuldig ook dergelijke thema’s verwerkt?
In ieder boek van mij zit meer dan enkel de verhaallijn. Ik wil lezers iets extra’s meegeven. Ik vind het schrijven interessanter en spannender wanneer ik gevoelige onderwerpen in mijn verhalen verwerk. En ik hoop natuurlijk dat het verhaal daardoor waardevoller wordt voor de lezer. In Schuldig komt dan ook een zeer gevoelig onderwerp aan de orde, namelijk de ernstige psychische problemen van een leeftijdsgenoot van het hoofdpersonage.
Waarom koos je ervoor om over psychische problemen te schrijven?
Psychische problemen lopen bij jongeren vaak anders dan bij volwassenen. Er wordt veel geschreven over de psychische problemen van volwassenen, maar niet over die van jongeren. Het is een belangrijk thema, maar het wordt niet altijd serieus genomen. Jongeren krijgen soms te horen dat ze zich niet moeten aanstellen, of dat ze er wel overheen groeien. Maar die lakse houding vind ik gevaarlijk, daarom vind ik het belangrijk om er toch aandacht aan te schenken.
Waar haal je de inspiratie voor jouw boeken?
Soms volg ik een plotse inval, maar meestal geef ik mezelf een opdracht. Ik vertrek dan vanuit een onderwerp dat me op dat ogenblik bezighoudt, bijvoorbeeld hoogbegaafdheid of cyberpesten. Daar bedenk ik dan een verhaal rond. In het verleden schreef ik ook vaak in opdracht. Ik hou van de uitdaging om te schrijven over onderwerpen waar ik nog niet zoveel van weet.
Doe je dan veel opzoekwerk?
Dat verschilt per onderwerp. Het thema van Schuldig is zeer serieus. Dan wil ik echt dat het klopt. Ik heb de case van het verhaal voorgelegd aan een psychiater en we hebben het samen besproken. De resultaten van dat gesprek heb ik in het verhaal verwerkt. Maar ik fantaseer ook graag, hoor. Vaak schrijf ik eerst, en dan kijk ik achteraf of het wel klopt.
Hoe kruip je in het hoofd van het hoofdpersonage Quirine?
Qua inleving kun je mijn schrijfproces een beetje vergelijken met een acteur die een rol gaat spelen. Als ik aan het verhaal werk, dan bén ik ook echt Quirine en schrijft het verhaal zich bijna zelf. Er zijn natuurlijk specifieke dingen die bij de leeftijdsgroep horen, dus ik hou rekening met de leefwereld van jongeren. Maar het gaat toch vooral om gevoelens als angst en verdriet, en die zijn universeel.
Schuldig is geen vervolg op Dodelijk bericht, waarom koos je ervoor om toch opnieuw over Quirine te schrijven?
Bij ieder boek dat ik schrijf, heb ik moeite om afscheid te nemen van de hoofdpersonages. Tijdens het schrijven ben ik erg gaan houden van Quirine en ik had meteen de wens om nog een verhaal rond haar te schrijven. Dat is Schuldig geworden. Het is inderdaad geen vervolg op Dodelijk bericht, maar een indringende gebeurtenis uit dat verhaal speelt wel een zeer belangrijke rol in het nieuwe avontuur.
Mogen we nog meer boeken met Quirine in de hoofdrol verwachten?
Zeg nooit nooit, maar ik heb op dit moment geen concreet plan om een nieuw verhaal rond Quirine te schrijven. Maar ik ben het wereldje van de young adults wel zeer gaan waarderen. Ik was verrast door het intensieve contact op sociale media rond youngadultboeken, en de warme reacties en betrokkenheid van lezers. Ik wil zeker nog meer voor hen schrijven.
Benieuwd naar Schuldig?
Bestel hem hier!
Geschreven door:
Maarten Hansen